Onlangs bezocht ik met een groep de tuinen van Krupp op Capri. Bijzonder aan deze tuin is vooral het uitzicht en de relatie die de tuin aangaat met het omliggende landschap. De tuin zelf is ingevuld met perken en heeft een geregiseerd soort schoonheid. Je ziet echter ruige rotspartijen en kliffen in de diepte liggen, die vele malen interessanter ogen dan de tuin zelf. Natuur en cultuur komen hier samen, maar de ruige natuur neemt het al snel over van de aangelegde perken.

Via Knupp is een historisch voetpad aan de zuidkant van Capri, met een lengte van bijna 2 km. Van boven kijk je op een serie van haarspeldbochten en een azuurblauwe zee. De weg werd door de Duitse industrieel Friedrich Alfred Krupp aangelegd (1900-1902) en verbindt de Giardini di Augusto (De tuinen van Augustus), de voormalige tuin van keizer Augustus met de oever van de Middelandse Zee.

 

Een andere prachtige tuin is de Zweedse arts en schrijver Axel Munthe (1857-1949). Hij is auteur van het boek De geschiedenis van San Michele (1929) en heeft de bouw van de villa en de aanleg van de tuin tot zijn levenswerk gemaakt. In zijn boek schrijft hij over San Michele en over zijn werk als arts. Hij was een van de eerste artsen die de menselijke psyche ook bij het ziektebeeld betrok. Uit zijn boek en schrijfwijze blijkt zijn scherpe blik voor mens en natuur. De tuin is van een serene schoonheid. Net als in de tuin van Krupp is in deze tuin een sterkte relatie met het omringende landschap te herkennen. Dit keer is de tuin volgens de Engelse traditie wilder en minder aangeharkt, met veel rozen en wilde planten. Vanuit de tuin heb je verschillende doorkijkjes in de verte en in de diepte. Het huis is smaakvol ingericht met door Munthe verzamelde kunstobjecten uit onder andere de klassieke oudheid, gecombineerd met meubilair uit de 19e eeuw. Op de plek waar de villa gebouwd is, stond eens een villa van keizer Tiberius, die het Romeinse rijk vanuit Capri bestuurde. Vele objecten in en rond de villa laten Munthe zijn verbondenheid met kunstobjecten van het verleden zien en tonen zijn respect voor de geschiedenis van deze plek.